Back to Portfolio

Urban Renewal - A New Farm character building gets a new lease on life

Key Design Features:

  • Booth seating integrated into the island bench
  • Indoor/outdoor cooking
  • Seamlessly concealed Pantry and Powder room

Unique Finishes used:

  • Ceasarstone Concerto "Blue Agate"
  • Blum Tamdambox Invito drawer systems
  • Sugatsune Mono Flat Unison - flush closing sliding doors

Appliances:

  • Smeg oven and cooktop
  • Billi Hot/Cold/Sparkling Tap
  • Vintec Wine Fridge and Beverage Centre

Project details:

  • Renovation/New Build combination
  • Investment Range: $75,000 to $100,000
  • Services Used: Space Planning, Cabinet Design, Project Management

Believe it or not this home was once a derelict set of flats in New Farm. An amazing transformation has occurred breathing new life into this old home. The owner of this inner city property engaged Kim to design all the living spaces in the home so that flow and connectivity would remain throughout. Consideration was also needed with reference to external aspects as at the back of the home the owner would be building two luxury town homes.

In conjunction with the owners overall vision for the home, Kim set to task with his main focus being on the kitchen, dining and outdoor spaces as the client advised him that she entertained clients and friends regularly so needed this space to perform many tasks.

Other requirements were the need for a larger than normal oven, the chef to stay connected with guest while cooking and for an island in the kitchen that would form the centre piece and hold the whole space together.

The key feature of the spaces is the booth seating on the back of the centre island that that is matched with an illuminated dining made from a piece of Caerstone's Concetto range. This table is fully backlit with the colour controlled with an app that can be controlled on your iphone or ipad. Just this feature alone gives this space a really sense of luxury and diversity.

The built in outdoor barbeque with integrated seating in the same colours and materials as the kitchen give the overall space continuity and flow. The vertical garden brings the outdoors in and can also provide the chef with fresh herbs when required for cooking.

The positioning of the splashback window was determined by the fact that two luxury town homes will be built at the rear of the property over the coming months. So the positioning of this window will still allow light to penetrate while restricting the view of the neighbours. The mirrors above the overhead cupboards on this same wall also help reflect light back into the space.

Another key feature of the spaces is in the integration. The wall that separates the ancillary spaces of the powder room and pantry from the kitchen is clad in textured laminate. The doors to enter these spaces are designed to sit flush with the surrounding panels so they conceal the opens. On this wall also sits the fridges that are integrated as well as the wine and beverage centre which acts as a bar.

 

Like to see how we could help you design your prefect space today. Contact Us to arrange your initial design consultation.

 

Top